Varaa aika

Hampaan poisto

Hammas voidaan joutua poistamaan, jos se on päässyt niin huonoon kuntoon ettei sitä pysty enää hoitamaan.

Hampaan poisto

Hampaan poistaminen on tarpeellista silloin, jos hammas on päässyt huonoon kuntoon, eikä sitä pysty hoitamaan. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, jos hammasta ei pysty paikkaamaan, hampaan vieressä on paha ientulehdus tai hampaan juurihoito epäonnistuu.

Hampaan poistamisen yleisimmät syyt

  • Pitkälle edennyt hampaan reikiintyminen, joka on usein aiheuttanut myös hampaan juuren tulehtumisen.
  • Pitkälle edennyt hampaan kiinnityskudoksen tulehdus.
  • Oikomishoidossa kaikki hampaat eivät aina mahdu puhkeamaan tai olemaan hammasrivistössä.
  • Viisaudenhampaan jääminen osittain tai kokonaan puhkeamatta.
  • Ennen suuria leikkauksia tai joidenkin lääkehoitojen aloittamista, esimerkiksi pään ja kaulan alueen syöpien sädehoitoa. Silloin poistetaan huonokuntoiset hampaat, jotka voivat olla riski potilaan yleisterveydelle tai hoidon onnistumiselle.

Miten hammas poistetaan?

Useimmiten hampaan poisto on hyvin helppo toimenpide. Yksinkertaisimmillaan hammaslääkäri puuduttaa ikenen ja vetää hampaan pois. Poistokohta voi olla kipeä ja turvonnut, mutta olo on hyvä jo seuraavana päivänä.

Jos hammas on pirstaleina useammassa osassa tai hampaan juuret ovat käppyräiset, hampaan poisto voi vaatia leikkauksen. Leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa, jolloin toipuminen kestää kolmesta päivästä viikkoon.

Hampaan poisto kannattaa suunnitella aina hyvin. Yleensä on syytä varata erillinen suunnittelukäynti, jonka aikana hammaslääkäri tutkii poistettavan hampaan tarkasti. Kun hammaslääkäri tai kirurgi poistaa hampaan suunnitellusti, poisto sujuu todennäköisesti ongelmitta.

Mitä poistettavan hampaan tilalle?

Ennen hampaan poistoa on syytä suunnitella, mitä tyhjälle paikalle suussa tehdään. Etuhammasta ihminen ei purennan ja hammaskaaren kannalta välttämättä tarvitse, mutta harva meistä haluaa olla ilman etuhammasta.

Poskihampaat ovat purennan kannalta tärkeitä. Jos poskihampaan poistaa, muut hampaat voivat alkaa liikkua. Vastapurija, eli vastakkainen hammas ylä- tai alapuolella, voi myös pidentyä puhkeamalla lisää. Suuhun ei siis yleensä kannata jättää tyhjää paikkaa, mutta pienen välihampaan paikan voi joskus jättää tyhjäksi.

Usein tyhjä paikka kannattaa korvata hammasimplantilla. Joskus hammaslääkäri voi ruuvata hammasimplantin poistetun hampaan paikalle jo heti hampaan poiston yhteydessä.

Poistettu hammas on hyvä korvata mahdollisimman pian. Katso vaihtoehdot poistetun hampaan korvaamisesta implantilla tai proteettisilla vaihtoehdoilla.

Hampaan poiston jälkeen

Hampaan poiston jälkeen poistetun hampaan kohdalle asetetaan noin 15-30 minuutin ajaksi sideharsotaitos, jonka tarkoitus on tyrehdyttää verenvuotoa ja auttaa verihyytymän muodostumista hampaanpoistokuoppaan. Sen avulla hampaanpoistokuoppa pääsee paranemaan ja ikenen alle alkaa muodostua uutta luuta. Hampaan poiston jälkeen poistokuopasta voi vuotaa runsaastikin verta, joten sideharsotaitosta on suositeltavaa pitää poistokuopan päällä tarpeen mukaan. Kylmähoito posken pinnalla voi auttaa tyrehdyttämään verenvuodon.

Hampaan poiston jälkeen tulisi olla kaksi tuntia syömättä ja juomatta. Poistokuopan koskettelua tulisi välttää. Jos poistokuoppa alkaa tihkuttamaan verta, voi sen päälle laittaa sideharsotaitoksen hetkeksi takaisin. Poiston jälkeiseen särkyyn voi ottaa särkylääkettä. Hampaanpoistopäivänä voi syödä pehmeitä ruokia, kun puudutuksen vaikutus on loppunut. Kuumia juomia ja ruokia tulisi kuitenkin välttää, jotta verenvuotoriski ei kasva.

Saunominen hampaan poiston jälkeen

Saunomista kannattaa välttää hampaan poiston jälkeen noin vuorokauden ajan, mikäli kyseessä on normaaliin tapaan suoritettu hampaan poisto. Saunominen vilkastuttaa verenkiertoa ja lisää verenvuotoriskiä. Jos hammas poistetaan leikkauksellisesti, saunomista kannattaa välttää noin kolmen vuorokauden ajan, jotta hampaanpoistokuoppaan muodostuu hyytymä ja paraneminen pääsee paremmin vauhtiin. Myös kaikkea muuta fyysistä rasitusta ja muuta raskasta toimintaa kannattaa välttää muutama vuorokausi hampaan poiston jälkeen.

Koska hampaan poiston jälkeen voi juoda alkoholia?

Verenvuotoriskin vuoksi alkoholin nauttimista tulee välttää noin viikon verran hampaan poiston jälkeen. Alkoholi vilkastuttaa verenkiertoa ja voi lisätä verenvuotoriskiä. Lisäksi kaikki hiilihapolliset juomat ovat verenvuotoriskin kannalta huonoja vaihtoehtoja.

Hampaan poiston vaikeusasteen mukaan alkoholin nauttimista kannattaa välttää 3-7 vuorokautta. Hammaslääkäri antaa hampaan poiston jälkeen tarkemmat ja yksilölliset ohjeet toiminnalle hampaanpoiston jälkeen.

Kipeästi hammashoidon tarpeessa?

Vihiluodontie 261,
90440 Kempele

(Oulunsalon lentokentäntien varrella)
Ota Valkea Hammas seurantaan somessa :) 
Maksutavat:
Pankkikortit, luottokortit, käteinen, Svea lasku, Svea erämaksu, ePassi, Edenred, lahjakortti