Hammasytimen eli pulpan tulehduksen syynä on useimmiten hoitamaton, pitkälle edennyt hampaan reikiintyminen. Hammasytimen tulehdusta hoidetaan yleensä juurihoidolla. Tulehtunut kudos poistetaan mekaanisesti, juurikanavat desinfioidaan ja hoidetaan paikallisella lääkeaineella. Juurihoito vaatii yleensä useamman hoitokäynnin. Lopuksi hoidettu juurikanavaontelo täytetään ja hammas paikataan tai kruunutetaan.
Hammasytimen eli pulpan tulehduksen syynä on useimmiten hoitamaton, pitkälle edennyt hampaan reikiintyminen. Syvästä kariespesäkkeestä pääsee bakteereja normaalisti steriiliin hammasytimeen.
Muita pulpan tulehduksen syitä voivat olla esimerkiksi laaja hampaan lohkeaminen, hampaaseen kohdistunut kova isku, voimakas ylimääräinen purentarasitus tai hammasytimeen levinnyt hampaan kiinnityskudosten tulehdus.
Hammasytimessä on sidekudosta, verisuonia ja hermoja. Pidempään jatkuneen tulehduksen seurauksena kudokset voivat tuhoutua eli mennä osittain tai kokonaan kuolioon, ja tulehdus voi levitä juuren ympäristöön.
Hammasytimen tulehdus on yleisin hammassäryn aiheuttaja. Tulehduksen alkuvaiheessa hampaassa voi tuntua sykkivää kipua, jota kylmä yleensä pahentaa. Tulehduksen pahentuessa särky on usein voimakasta ja säteilevää, ja kuuma voi pahentaa oireita. Tulehdukseen liittyy joskus myös kuumeilua.
Joskus pulpan tulehdus voi edetä varsin oireettomasti. Silloin tulehdus voi levitä juurenkärjen ulkopuolelle hammasta ympäröivään luuhun, ja se huomataan vasta myöhemmin joko oireiden ilmaantuessa tai löydöksenä hampaiston röntgentutkimuksessa.
Hammasytimen tulehdus johtuu useimmiten hampaan pitkälle edenneestä, hoitamattomasta reikiintymisestä.
Juurihoitoa vaativa tulehdus aiheuttaa useimmiten hammassärkyä. Hammaskivun takia tulee hakeutua mahdollisimman pikaisesti hammaslääkäriin, sillä suun alueen vaivat eivät parane itsekseen. Toisinaan hammasytimen tulehdus voi edetä oireettomasti, jolloin se havaitaan esimerkiksi röntgentutkimuksessa.
Hammasytimen tulehdus hoidetaan yleensä juurihoidolla.
Tulehduksen hoito voi vaatia useampia käyntejä. Takahampaissa on yleensä vähintään kolme juurikanavaa, joten niiden juurihoito vie enemmän aikaa kuin yksijuurisissa etuhampaissa.
Joskus tulehdus on kuitenkin edennyt niin pitkälle, että hammasta ei voi enää juurihoidolla säilyttää, vaan se on parasta poistaa.