Suuhygienistin tekemä hammaskiven poisto on perusteellinen, ja sisältää aina kotihoidon ohjauksen. Suuhygienistin hammaskiven poistossa poistetaan ultraäänilaitteella ja käsi-instrumentein hampaan pinnalle kertynyttä bakteeripeitettä, eli plakkia ja hammaskiveä. Säännöllinen hammaskiven puhdistaminen pitää ikenet ja kiinnityskudokset terveinä. Ultraäänipuhdistuksessa nopeasti värähtelevä kärki irrottaa hammaskiven ja plakin ja kärjestä tuleva vesisuihku huuhtelee hampaan pinnan ja ientaskun puhtaaksi.
Hammaskiven poisto voidaan tehdä tarvittaessa puudutuksessa. Hammaskiven poiston jälkeen hampaiden pinnat puhdistetaan puhdistuspastalla, jolla saadaan poistettua myös hampaiden pinnalliset värjäymät.
Tarvittaessa plakkia keräävät vanhat paikat kiillotetaan ja hampaille tehdään fluorikäsittely. Hoidon lopuksi käydään läpi kotihoito ja suositellaan sopivia kotihoitovälineitä. Hammaskiven poiston jälkeen ikenet voivat olla hetkellisesti arat. Fluorikäsittelyn jälkeen suositellaan välttämään syömistä tunnin ajan, vettä voi juoda normaalisti. Mikäli hammaskiven poisto on tehty puudutuksessa, pitää välttää syömistä, kunnes puudutuksen vaikutus on lakannut.
Hampaita tulee hoitaa säännöllisesti harjaamalla ne sähköhammasharjalla aamuin illoin ja puhdistamalla hammasvälit iltaisin. Suuhygienisti suosittelee yksilöllisen hoitovälin hammaskiven poistoon. Jos sinulla on hampaiden kiinnityskudoksia tuhoava tulehdussairaus, eli parodontiitti, vaatii se tehostetumpaa ylläpitohoitoa vastaanotolla.
Hammaskiven muodostuminen on yksiöllistä. Hammaskivi on suun bakteereista ja kalkkisuoloista hampaiden pinnalle muodostunut kova kerrostuma, joka aiheuttaa herkästi tulehdusta hampaita ympäröivässä ienkudoksessa. Hammaskivi vaikeuttaa hampaiden puhdistamista ja ylläpitää ikenen tulehdusta, joka taas altistaa iensairaus parodontiitin kehittymiselle. Hammaskiveä voi kertyä myös ientaskuihin. Tämä ylläpitää ja edistää hampaan kiinnityskudosten tuhoa. Pitkälle edenneen parodontiitin seurauksena hammas alkaa vähitellen heilua ja voi lopulta irrota kokonaan. Parodontiitti on mukana vaikuttamassa riskiin sairastua esim. diabetekseen ja sydän- ja verisuonisairauksiin, vaikeuttaa sairauksien hoidettavuutta ja tasapainon saavuttamista.
Hammaskiveä on itse hankala huomata. Hampaan sisäpinnat voivat tuntua kielellä tunnustellessa karhealta. Onkin tärkeää käydä säännöllisesti tarkastuttamassa hampaat ja poistattamassa hammaskivi.
Hammaskiveä ei voi poistaa kotona, vaan hammaskivi poistetaan suuhygienistin vastaanotolla. Suuhygienisti rapsuttaa hammaskiven pois. Sen jälkeen puhdistus viimeistellään hammaslangalla ja kiillotustahnalla.
Mikäli hammaskiveä on paljon tai se sijaitsee syvällä ientaskussa, voi hammaskiven poistaminen tuntua kivuliaalta. Tarvittaessa suuhygienisti voi käyttää paikallispuudutusta kivun lievittämiseksi.
Hammaskiven muodostumisessa ennaltaehkäisy on keskeisessä asemassa. Kahdesti päivässä suoritettavan hampaiden harjaamisen lisäksi tulee käyttää hammaslankaa hammasvälien puhdistamiseen. Pitkin päivää tapahtuvaa napostelemista tulisi välttää, jotta hampaat eivät joudu jatkuvan happohyökkäyksen kohteeksi.
Diabeetikoiden, sydän- ja verisuonisairauksista kärsivien ja keinonivelpotilaiden tulee kiinnittää erityistä huomiota hampaiden puhtauteen ja siihen, ettei suuhun muodostu tulehduksia.
Hammaskiven poistamiseen kuluu aikaa noin 45-60 minuuttia. Vastaanottokäynnin hinta määräytyy hoitavan suuhygienistin hinnaston mukaan.